Pietro Parolin, Diego Rafael Padron Sanchez, Nicolas Maduro
Venezuelas president Nicolas Maduro (till höger), här vid ett möte 2013 med (från vänster) påvens statssekreterare Pietro Parolin och den katolske ärkebiskopen i Venezuela Diego Rafael Padron Sanchez. Sedan dess har de katolska biskoparna flera gånger kritiserat presidenten för totalitärt styre. Foto: Ariana Cubillos/TT

Venezuela: Katolska kyrkan både medlar och kritiserar

Kyrkans roll i Venezuela
8:53 min

Den katolska kyrkan kritiserar öppet Venezuelas president Nicolas Maduro. Det hindrar inte att Maduro bett kyrkan om hjälp med medling i landets allvarliga politiska situation.

Den katolska kyrkan är starkt oroad över den politiska utvecklingen i Venezuela, och har bland annat krävt riktiga demokratiska val och frisläppande av politiska fångar. Kyrkans engagemang har besvarats med både verbala och fysiska attacker. Bland annat har president Nicolas Maduro anklagat kyrkan för att på ett förrädiskt sätt ”gynna alla världens kapitalister och perversa”. Fredrik Heiding, Newmaninstitutet, kommer till studion för att ge en bild av kyrkans roll i konflikten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".