Foto: Orlin Wagner/Scanpix/arkivbild
Samkönade vigslar mobiliserade människor i de norska kyrkovalen.
KYRKOVALET

Samkönade vigslar engagerar i våra grannländer

Fler röstar i norskt och finskt kyrkoval
2:29 min

I Norge mobiliserade debatten om samkönade kyrkovigslar rekordmånga norrmän i kyrkovalet 2015. Även i Finland splittrar frågan kyrkan.

- Det som blir spännande nu är att se om det finns andra kyrkopolitiska frågor som kan mobilisera väljare på samma sätt, säger Ole-Inge Beckelund är ansvarig för det kyrkovalet vid norska kyrkan.

Valdeltagandet i de norska kyrkovalen har mer än femdubblats sedan 1997 då omkring 87 000 norrmän röstade. Kyrkan har storsatsat för att nå ut till större grupper, börjat skicka ut röstsedlar till alla medlemmar och framförallt har kyrkovalen lagts vid samma tidpunkt som kommunvalen.

- När folk går och röstar vid kommunvalet är kyrkovalet vid nästa dörr, säger Ole-Inge Beckelund. 

Även i Finland är vigseln av samkönade par en stor fråga inom kyrkopolitiken. I mars röstade riksdagen igenom en könsneutral äktenskapslag, men kyrkan har inte formellt tagit ställning. Det innebär att präster viger samkönade par, även om det går emot kyrkolagen.

Det visar hur kyrkopolitikerna är konservativare än den finländska befolkningen i stort. I nästa kyrkoval tror Veli-Matti Salminen vid kyrkans forskningscentral att finländarna kommer att få se fler kandidater som är positiva till samkönade kyrkovigslar.

- I värsta fall ökar tudelningen och fler personer blir besvikna och lämnar kyrkan, säger Veli-Matti Salminen.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".