Gunilla Thorgren Foto Alexandra Sandels
1 av 2
Gunilla Thorgren menar att en negativ bild av kvinnan i Bibeln har fått svåra konsekvenser ända in i vår tid. Foto: Alexandra Sandels/SR
Josef Maria Jesus
2 av 2
Gunilla Thorgren identiferar sig med jungfru Marias utsatthet. Foto: Andrew Medichini/TT

Bibelns kvinnobilder upprör Gunilla Thorgren

Gunilla Thorgren om Guds olydiga revben
9:29 min

Författaren Gunilla Thorgren är upprörd över hur kvinnor framställs i Bibeln. Men berättelsen om den unga Maria som blir med barn gör henne upprymd.

Gunilla Thorgren är aktuell med boken Guds olydiga revben. Hon har läst Bibeln med feministiska ögon och är skakad av framställningen av kvinnan. I Bibeln är kvinnan inte en människa, säger Gunilla Thorgren. Det är mannen som är människa, och kvinnan blir till av hans revben för att vara honom till hjälp. En kvinnosyn som fortplantat sig genom tiderna och påverkat samhället.

Men i Nya testamentet läser Gunilla Thorgren att Josef hade tänkt skilja sig från Maria för att hon blivit gravid. Ängeln Gabriel får Josef på andra tankar. Det här gör Gunilla Thorgren upprymd - skulle Jesus vara ett så kallat oäkta barn?

- På sextiotalet när jag var ung födde jag barn utan att vara gift och blev otroligt utsatt, säger Gunilla Thorgren, som speglar sig i Bibelns Maria.

I Människor och tro intervjuas hon av Åsa Furuhagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".