Det antika Nineve
1 av 3
Bilden av det antika Nineve är fortfarande grunden för en kristen framtidsdröm. Foto: bible-history.com
Ilona-Touma-sekreterare-i-Assyriska-Ungdomsförbundet-Foto-Åsa-Furuhagen-SR
2 av 3
Ilona Touma, socionom och engagerad svensk-assyrier, har inga planer på att flytta men ser ändå att ett Nineve skulle kunna betyda mycket för henne. Foto: Åsa Furuhagen/SR
Robert Hannah Foto Brita Häll
3 av 3
Drömmen handlar inte om en egen stat utan om en region med självstyre, säger Roberth Hannah, assyrisk kristen och riksdagsledamot för Liberalerna. Foto: Brita Häll/SR

Nineve - drömmen om en kristen fristad i Mellanöstern

Drömmen om en fristad för kristna i Mellanöstern
27 min

Kan Nineve bli en säker plats med självstyre för kristna? Det drömmer många om. En kommande kurdisk folkomröstning kan påverka vad som händer med Nineveområdet.

För de förföljda kristna i Mellanöstern är drömmen om Nineve betydelsefull. På denna slätt i norra Irak har kristna assyrier bott under mycket lång tid. Området har härjats av IS, men nu när IS trängts tillbaka återstår frågan vad som ska hända med området. Kan det bli en egen region med kristet självstyre? En del kristna hoppas att den planerade kurdiska självständighetsomröstningen kan innebära en öppning, andra ser omröstningen som ett hot.

I programmet hör vi Ilona Touma, svensk kristen assyrier, tala om vad en egen region skulle kunna betyda även för assyrier i övriga delar av världen. Medverkar gör också två andra kristna - Athra Kado, assyrisk aktivist i Alqosh i norra Irak och med ett förflutet som soldat i en kristen milis, samt Liberalernas Robert Hannah. Sveriges Radios korrespondent Johan-Mathias Sommarström, på plats i Irak, bidrar med en analys. Och Shorsh Kadir Rahem, den kurdiska regeringens representant i Sverige, svarar på oron från de minoriteter som ser den kurdiska folkomröstningen som ett hot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".