Interreligiöst Flempan
Muslimer, katoliker och svenskkyrkliga kristna möts i kyrkans hus i Flemingsberg. Från vänster Ines, Susanna Walther, Stockholms katolska stift, Wafaa Rahbi, Stadsmissionen, och Helena Hedlund, biträdande kyrkoherde.

När religionerna talar med varandra – både snack och verkstad

Människor och tro om religionsdialog
26 min

Interreligiöst arbete med gemensam samvaro och dialog – vad är poängen, vad går kritiken ut på och tror de på samma gud? Människor och tro tar smakprov på religionsdialogen - i Örebro, Flemingsberg och på Cypern.

I Flemingsberg samarbetar muslimer och kristna i Källan, ett stödcenter i kyrkans lokaler. Man har bland annat språkkafé, syateljé och föräldragrupper. Kritiker oroar sig för att religionerna blandas eller att muslimer förvandlas till kristna och tvärtom. Men den farhågan avvisas av Ines, som är muslim och har en praktikplats på Källan. Var och en behåller sin egen religiösa identitet men det är bra att vi samarbetar, säger hon i Alexandra Sandels reportage.

Agneta Blom är kommunfullmäktiges ordförande i Örebro och ordförande för det interreligiösa rådet. Rådet startade 2007 på kommunens initiativ, som ett sätt att hantera spänningar mellan olika religiösa grupper efter att lokaltidningen publicerat de så kallade Muhammedkarikatyrerna. I dag jobbar det interreligiösa rådet mest med samtal och information. Men om någon annan form av kris skulle uppstå framöver så är det bra att dialogen mellan samfunden redan är igång, menar Agneta Blom.

På Cypern har religionsdialog hjälpt till att tina upp relationerna mellan muslimska och kristna kyrkoledare. Det berättar Peter Weiderud om. Han är direktör för Svenska institutet i Alexandria och jobbar med konfliktlösning genom bland annat religionsdialog. Religionen är så pass viktig i Mellanöstern att det är nödvändigt att ta den beräkning när man försöker mäkla fred, menar Peter Weiderud.

Har kristna något att lära av islam och borde kristna satsa på att försöka omvända muslimer i stället för att umgås i samförstånd? Frågan går till Ulf Jonsson, professor i religionsfilosofi vid det katolska Newmaninstitutet som ordnar en teologisk konferens om religionsdialog. 

Programledare: Åsa Furuhagen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".