Mensur Mustafic ordf bosniska muslimska föreningen Norrköping
1 av 3
Mensur Mustafic är ordförande i den bosniska muslimska föreningen i Norrköping. Foto: Alexandra Sandels/SR
Darko Mamkovich
2 av 3
Darko Mamkovich, Sverigedemokrat i Norrköping, vill inte ha någon moské i stadsdelen Ektorp. Foto: Alexandra Sandels/SR
Thomas Wärfman Foto Alexandra Sandels
3 av 3
Thomas Wärfman, kyrkoherde i Norrköpings pastorat, stöder i religionsfrihetens namn ett moskébygge. Foto: Alexandra Sandels/SR

Nya planerade moskéer skapar spänningar

32 min

Nya moskébyggen har varit en trätofråga i Sverige i flera decennier. Men vilka är det i dag som motsätter sig nya byggen och hur motiverar de sitt motstånd?

Ofta blir det numera en kommunal fråga att hantera starka lokala debatter och även politiska krav på folkomröstning om det ska få byggas någon moské eller inte. Människor och tros reporter Alexandra Sandels har besökt Norrköping. Där hoppas den bosniska muslimska föreningen få bygga en norrköpingsgul byggnad med en måttligt hög minaret (utan böneutrop) för att signalera att det rör sig om en moské.

Sverigedemokraterna på orten har motsatt sig planerna och samlat in namnunderskrifter för att kräva en folkomröstning i frågan. Hör Mensur Mustafic, ordförande i den bosniska muslimska föreningen i Norrköping, och Darko Mamkovich, SD Norrköping. Alexandra Sandels har också pratat med kyrkoherde Thomas Wärfman vars debattartikel till stöd för moskén skapade stor uppmärksamhet, både positiv och negativ.

Även i Karlstad planeras en moské. Där har kommunstyrelsen nyligen rekommenderat kommunfullmäktige att inte säga ja till en folkomröstning, trots de över 9 000 namnunderskrifter som Sverigedemokraterna samlat in. Ulla Walldén, kanalchef för P4 Värmland som följt den flera år långa processen, förklarar vilka argument som förts fram i den laddade debatten. Peter Sundin från Brottsförebyggande centrum i Värmland, berättar om nazistiska Nordiska motståndsrörelsens agerande mot en moské.

Rauf Ahmadi, ordförande i den islamiska kulturföreningen i Karlstad som planerar moskén, tillbakavisar kritiken från bland andra Ibrahim Baker, tidigare ordförande i Svenska muslimer för fred och rättvisa i Karlstad. Baker anser att en ny moské skulle sprida en farlig salafistisk islam. Den oron är helt ogrundad, anser Ahmadi.

Dagens Nyheters journalist Niklas Orrenius intervjuas av programledare Åsa Furuhagen om hur politikernas utmaning ser ut. Orrenius säger att han tror att Sverigedemokraterna kommer att försöka göra motstånd mot moskébyggen till en valfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista