Evan Mawarire
Pastorn Evan Mawarire har varit en av frontfigurerna i protesterna mot Robert Mugabes regim i Zimbabwe. Foto: AP/TT
Krönika

Religionens roll i Zimbabwes politiska revolution

3:23 min

Zimbabwe har längtat efter att få en ny ledare, och efter den förre presidenten Robert Mugabes avgång ser kyrkorna i landet en möjlighet till förändring.

Det har varit en omtumlande tid i Zimbabwe - landets diktator Robert Mugabe avgick i förra veckan under dramatiska former och efter 37 år vid makten. Och det var nog dags, den 93-åriga presidenten hade väldigt få vänner kvar. Militären, folket, parlamentet, regeringspartiet - ja till och med kyrkorna, visade sig ha längtat efter den dag då Zimbabwe skulle få en ny ledare.

Just kyrkorna har alltid varit en av de skarpaste rösterna mot Mugabes mord, förföljelser och övergrepp. Ni har väl till exempel inte missat klippet där biskop John Santamu från den anglikanska kyrkan i England i TV klipper sönder sin vita prästkrage i protest mot Mugabe och lovar att aldrig bära en prästkrage igen förrän han är borta. Och hur han nu, tio år senare i samma BBC-program med samma programledare, äntligen får trä på sig den vita kragen igen.

Robert Mugabe är själv from katolik, men det har inte hindrat katolska kyrkan i Zimbabwe från att ofta och stenhårt kritisera regimens våld. Nu när han är borta verkar man ha slagit an en mildare ton, I ett uttalande häromdagen tackade man Mugabe för hans insats under befrielsekriget och förlät honom för alla övergrepp under hans tid vid makten.

Och det får man ge kyrkorna - inte ett bittert ord nu när Mugabe är borta. Istället en försonlig ton och envist fokus på att inte tappa den möjlighet till förändring som nu öppnat sig för det hårt prövade zimbabwiska folket.

"Vi är många här som tyst accepterade vad vi såg och inte reagerade med den kraft vi borde. Må gud förlåta oss för det, och må vi förlåta varandra"

Jag var själv i Harare och såg pressen på Mugabe byggas upp, såg folket resa sig med militärens goda minne och såg Mugabes maktbas rasa ihop som ett korthus. Och mitt i allt en Zimbabwisk pastor - Evan Mawarire - som stod i spetsen för den flagg-rörelse som provocerade regimen med sitt fredliga sätt, sina välunderbyggda krav och de zimbabwiska flaggor de bar som en symbol för motståndet.

Det finns de som menar att det var pastor Mawarire och hans rörelse som satte bollen i rullning, och kvällen Mugabe avgick och Harare exploderade i ett firande såg jag pastor Mawarire bäras fram av folkhavet utanför parlamentet som en hjälte. Igår friades han i domstolen mot anklagelser om att ha försökt störta Mugabe.

De skälvande dagarna inför Mugabes fall hölls det dagliga bönemöten i centrala Harare - tusentals människor draperade i flaggor höll ungefär lika många kors som protestplakat och ömsom skanderade, ömsom bad. Om förnyelse, om enhet, om en bättre framtid - och kanske det starkaste ögonblicket av dem alla: när kyrkoledare från alla samfund för ett ögonblick krökte pekfingret mot sig själva och sina medlemmar där i parken: "vi är många här som tyst accepterade vad vi såg, och inte reagerade med den kraft vi borde. Må gud förlåta oss för det, och må vi förlåta varandra". I parken nedanför scenen var inte många ögon torra den eftermiddagen.

Två dagar senare var den 37-åriga epoken Mugabe över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista