Knightfall HBO Nordic
Serien Knightfall, som är aktuell på HBO Nordic, är en av många tv-serier med religiös tematik.

"Religion är hett i Hollywood"

5:45 min

Allt fler tv-serier tar upp religiösa teman. Bland annat vill serierna bearbeta religionens ökade synlighet i politiken. Det säger kyrkohistoriker Joel Halldorf med anledning av premiären på HBO-serien Knightfall.

Knightfall utspelar sig cirka år 1300 och kretsar kring tempelherreorden. I serien låter människan sig motiveras till våld och krig - ett tema som känns igen från vår egen tid.

- Religion uppfattas ofta som något hotfullt. Man är rädd för att religion som något stelt och dogmatiskt ska komma och låsa in människor. I A Handmaid's Tale (Tjänarinnans berättelse, HBO red:s anm) bearbetar vi vår rädsla för en totalitär framtid. I den serien lever människor i en värld dikterad av religionen, säger Joel Halldorf.

Men det finns också serier som använder religion för att diskutera eviga frågor som "vad är en människa", framhåller han i samtalet med programledare Tithi Hahn

Serierna har flera olika sätt att handskas med religion. I Game of Thrones framställs religion nästan som en skicklighet vissa människor har.

- Om man till exempel tror på the Lord of Light så kan man ibland uppväcka döda. Och de som tror på the Manifest God är jättebra lönnmördare. Så det finns olika talanger kopplade till olika religioner, säger Joel Halldorf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista