Rutu Modan Foto Brita Häll SR
Rutu Modans serieböcker innehåller självmordsbombningar och kärlekshistorier. Foto: Brita Häll/SR

Rutu Modan: Min judisk-israeliska identitet syns i mina serieböcker

7:38 min

Kan man väva ihop en självmordsbombning med en kärlekshistoria? Rutu Modan, internationellt erkänd serietecknare från Tel Aviv, har gjort det i flera av sina berättelser.

Det var tufft i början för Rutu Modan att livnära sig som tecknare i Israel. Ett land som enligt henne har tagit lång tid på sig att förstå sig på serieboken som konstform. Men när ett förlag i Kanada gav ut serieromanen Exit wounds, fick hon sitt internationella genombrott. Nu hade hon hittat sin grej, att förankra sina historier i Israel. Som i Exit wounds, där hon väver ihop en självmordsbombning med en kärlekshistoria.

- Det blir groteskt och roligt på ett hemskt sätt - precis som livet i Israel, säger Rutu Modan.

I boken Egendomen, kanske hennes mest kända, berättar hon om den äldre damen Regina som i nutid återvänder till Polen efter att ha lämnat landet under andra världskriget. Med sig har hon sin dotterdotter. Berättelsen anknyter till Rutu Modans egen historia. Både hennes mormor och hennes farmor lämnade Polen under kriget, men i motsats till karaktären Regina ville Rutu Modans släktingar aldrig åka tillbaka. För dem var Polen bara "en enda stor begravningsplats", som de uttryckte det.

- I boken fick jag ställa de frågor till mina släktingar som jag aldrig fick tillfälle till i verkligheten, säger serietecknaren Rutu Modan.

Människor och tros reporter Brita Häll mötte Rutu Modan när serietecknaren besökte Limmud Stockholm, en konferens om judiskt liv och judisk kultur i november 2017.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista