Det mångreligiösa klassrummet

P1 fredag 19/5 15.03 med repris lördag 20/5 17.00

Religion får en allt större betydelse i samhället. För alla Sveriges gymnasister är religionsämnet obligatoriskt och i många klassrum möts elever med rötter i olika kulturer och med olika inställning till tro. Kan religionsundervisningen leda till ökad förståelse och dialog mellan olika religiösa grupper och mellan troende och icke troende? Vad händer i klassrummet när muhammedkarikatyrerna väcker debatt runt om i världen eller när Åke Green talar om sin syn på homosexualitet? Vilka fallgropar finns i en religionslärares vardag?

Vad händer mellan Kina och Vatikanen? Under senare tid har det förts förhandlingar mellan Heliga stolen och den kinesiska regeringen om att öppna diplomatiska förbindelser. Det skulle innebära att den idag underjordiska katolska kyrkan skulle bli laglig. Men mitt under förhandlingarna har den officiella katolska kyrkan, som står under regimens kontroll, utnämnt nya biskopar, som inte godkänts av Vatikanen. Människor och tro har fått en exklusiv intervju med den nyutnämnde kardinalen Josef Zen i Hong Kong som är upprörd.

Kyrkorna får allt större inflytande i EU:s samarbete. För första gången i EU:s historia läggs andliga aspekter på de politiska frågorna. EU:s sökande efter en ny identitet är ett skäl till att kyrkorna och andra stora religioner nu stärker sin ställning i Bryssel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista