Pingströrelsen 100 år

P1 fredag 26/5 15.03 med repris lördag 17/5 17.00

Andedop och tungomålstal. I år fyller pingströrelsen hundra år. Från att varit en liten väckelserörelse bland svarta i USA spred den sig snabbt över världen och är idag en av världens snabbast växande andliga rörelser med många förgreningar. I ett Människor och tro-special tecknar vi pingströrelsens historia här i Sverige och internationellt. Följ med till Latinamerikas nyfrälsta och väckelsevågen som konkurrerar ut de traditionella kyrkorna. Hör vår afrikakorrespondent reflektera kring möten med pingströrelsen under sina resor till jättestäder eller till små byar dit moderniteten inte nått fram, men dit den missionerande pingströrelsen hittat vägen.

Hur kommer det sig att pingströrelsen lockar så många människor i tredje världen, medan man här i Sverige upplever en stark tillbakagång? Hur har förkunnelsen förändrats under ett sekel?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".