Islamkritiska präster i Danmark

P1 fredag 30/6 15.03 med repris lördag 1/7 17.00

I spåren av Muhammedbilderna har ett hundratal danska präster slutit sig samman i ett islamkritiskt nätverk. Nätverkets syfte är att tydliggöra skillnaderna mellan kristendom och islam och de präster som samarbetar med muslimska imamer kritiseras. Männniskor och Tro har träffat en av prästerna i nätverket, Edith Thingstrup.

Den Anglikanska kyrkogemenskapen har fått sin första kvinnliga ärkebiskop. Förra veckan utsågs Katharine Jefferts Schori till ledare för The Episcopalian Church i USA. Hör henne berätta om det starka motståndet både mot kvinnliga biskopar och homosexuella inom den Anglikanska kyrkan och hennes syn på om den Anglikanska kyrkan kan hålla ihop trots de djupa splittringar som finns mellan västvärldens kyrkor och de afrikanska.

I många europeiska länder diskuteras imamutbildning på nationell nivå. I Nederländerna startas en statlig utbildning i höst. Vilka är utgångspunkterna och vad vill man uppnå och hur har det gått med planerna på en liknande utbildning i Sverige?

I kvartsamtalet, Mats Bergenhorn, aktuell med avhandlingen ”Öppna universum?”, om Salman Rushdies roman ”Satansverserna”. Vad handlar den egentligen om, bakom religiösa fatwor och politiska upplopp?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".