Midia Osman Taha. Foto: Per Lundberg

Midia Osman Taha

Mötet med Sverigedemokrater

Sverigedemokraternas framgång i riksdagen har för mig inneburit flera möten. Som journalist intervjuar jag SD-anhängare, folk som röstar på dem och sist men inte minst partiledaren Jimmy Åkesson själv.

Under valet skulle Jimmy Åkesson intervjuas av P1 i SR Kristianstad och jag jobbade helg och skulle möta Jimmy Åkesson i samma byggnad. Klart att jag var lite nervös på grund av hur han skulle bemöta mig. Jag undrade vad Jimmy skulle tänka på när han såg mig. Jag tillhörde ju inte bara kategorin journalist utan även en ”invandrare”. Våra blickar möttes till slut. Jag log. Han tittade med en överraskande och undrande blick.

För mig var det viktigt att vi möter varandra med respekt oavsett tillhörighet.

Jag märker att sedan Sverigedemokraterna fått utrymme att uttrycka sig i medier och andra offentliga rum har vi börjat diskutera känsligare frågor mera öppet. Det är däremot olyckligt att vår dialog inte uppnått en vördnadsfull nivå. Människor vågar numera kränka varandra genom att ha extremt nedsättande åsikter i olika offentliga forum. Även på bussen, tåget eller i affären till exempel har jag erfarenhet av främlingsfientliga åsikter.

Som reporter har jag mött flera SD-sympatisörer som lever på fördomsfulla och ledande argument: att utlänningar till exempel utnyttjar skattepengar och lever ett kriminellt liv. När de märker att jag tillhör den gruppen säger de: ”Fast vi menar inte såna som dig som sköter sig”. Och hur många som mig finns det, undrar jag?

När SD kom in i riksdagen blev jag bekymrad över att jag fick bekräftat att 5,7 procent av Sveriges befolkning på något sätt ogillar min existens i Sverige på grund av min bakgrund.

Och det är sorligt när jag via mina kontakter utomlands blir informerad om att Sverigedemokraternas främlingsfientliga åsikter har förändrat Sveriges internationella rykte.

Sverige har varit en förebild för demokrati och mänskliga rättigheter i hela världen, inte minst när jag arbetat i mellanöstern.  Folk betraktar Sverige som ideallandet när det gäller jämställdhet, jämlikhet och solidaritet. Vill vi bevara Sveriges generösa rykte behöver vi, inklusive SD därför ha en ömsesidig tolerans och förståelse för varandra och omvärlden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista