Skolan

På Jacobsskolan är röstningen en viktig signal

4:24 min

På Jacobsskolan i Hässleholm röstade 46 procent av eleverna på SD. Men enligt två av rektorerna på skolan, Agneta Aspegren och Uno Nilsson, är det inget problem utan ett viktigt uttryck för elevernas åsikter.

– Vi har väldigt högt i tak här på skolan och vi håller alla dörrar öppna. Vi stänger inte igen någon diskussion utan alla diskussioner är tillåtna, säger rektorn Agneta Aspegren.

– Men sedan har vi nolltolerans i klassrummet när det gäller rasistiska eller sexistiska uttryck från elever och lärare. Så varje lärare sätter ner foten och säger att de diskussionerna inte får förekomma.

Varför är det så viktigt med den öppna diskussionen?

– För att alla på skolan ska trivas. Vi har en likabehandlingsplan som innebär att vi ska behandla alla på ett bra sätt och vi strävar efter att göra det. Och vi tycker att det funkar bra, säger Uno Nilsson.

Är det ett problem att Sverigedemokraterna fick så starkt stöd?

– Nej. Det är som eleverna tycker i den stunden när de skriver sitt val. Jag brukar jämföra det med om jag tycker om HIF eller IFK här i stan. Tycker jag om HIF så är det upp till IFK att spela bättre för att jag ska tycka om dem. Så enkelt är det.

Men är det inte lite allvarligare med ett politiskt parti?

– Jo, det är det. Men vi har ju öppenhet i landet och vi får tycka vad vi vill. Och vi kan inte påverka eleverna till att tycka si eller så. Vi får acceptera det de tycker och ta hänsyn till de resultat som finns och göra bästa möjliga av situationen, säger Uno Nilsson.

Skolorna verkar inte vara överens. Jag har besökt skolor där man ser det som ett problem att SD blev så stora. De tycker inte att partiet går ihop med skolans värdegrund. Hur ser ni på det?

– Nej, det gör det ju inte. Men jag tror att det handlar mycket om grupptryck och att vara tuff när man röstar på SD. Man vet också att det inte är på riktigt, att det bara är ett skolval, säger Agneta Aspegren.

– Men det stämmer inte med vår värdegrund, det gör det inte. Därför tar vi upp det här på våra arbetsplatsträffar och i klassrådsmöten, då har vi en värdegrundsfråga då vi diskuterar det här. Vi försöker bygga upp det här från grunden, säger Agneta Aspegren.

– Sedan har vi program som diskuterar det här ofta, där det är en naturlig del. Som omvårdnadsprogrammet och barn- och fritidsprogrammet som ska ut och jobba med människor. Där är det en självklar del, säger Agneta Aspegren.

– Värdegrunden kan vara ett problem, men jag uppfattar det inte som det. Vi tar tag i uppkomna problem så fort de uppstår, och det gör de så klart naturligtvis. Men då tar vi tag i de frågorna direkt och reder upp det så snart vi kan. Vi ser det inte som några stora problem, det gör vi absolut inte, säger Uno Nilsson.

– Man får diskutera allting. Det är ingenting som tystas ner för det som är förbjudet är det som är spännande och intressant i den här åldern som våra elever är i, säger Agneta Aspegren.

Hur hanterar ni den här öppna diskussionen gentemot de invandrarelever som ni har?

– Skulle det vara så att de känner sig kränkta så hoppas jag att de talar om det antingen för läraren i klassrummet eller för oss och så får vi ta det då. Vi har inte hamnat i den situationen än så vi vet inte riktigt hur vi skulle göra, säger Uno Nilsson.

– Jag har inte upplevt att de känner sig kränkta men en del kan känna sig lite som problemet, men det är ju aldrig riktat till den enskilde. Men man ska ha rätt att diskutera det här i klassrummet, säger Agneta Aspegren.

– Men när man är några stycken som har en annan bakgrund så kan man diskutera på ett annat sätt. Är det en ensam elev så kan det vara lite jobbigt att bemöta, eller bemöta ska man ju inte göra, men att vara med i diskussionen på det sättet, säger Agneta Aspegren.

Finns det en risk för att det blir utsatt för den personen i en sådan diskussion?

– Det skulle kunna finnas. Helt klart, säger Uno Nilsson.

Ronny Pålsson tycker inte att SD:s åsikter går ihop med skolans värdegrund. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Mer än varannan av Nemat Salehis elever har röstat på SD. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Foto: Scanpix
Rökrutan på Jacobsskolan i Hässleholm. Foto: Svjetlana Pastuhovic/Sveriges Radio
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.