Måndag 29 augusti

Ett annat sorts nattliv

Himlen var aprikos när jag åkte till jobbet genom en slumrande stad vid 04.45 i morse. Visst är det kämpigt att ta sig ur sängen när väckarklockan ringer där vid fyrasnåret, men när det väl är avklarat flyter morgonen på rätt bra.

Dessutom är det alltid lika spännande att som värsta Tom Cruise i filmen Vanilla Sky köra genom en folktom och sömnig stad som ännu inte startat upp! När jag väl möter någon, vilket händer väldigt sällan, brukar jag fundera på vart personen är på väg. Hem? Till jobbet? Har han/hon varit på väg hela natten? Och i så fall, vart tar man vägen efter att ha hållit sig i rörelse hela natten?

En gammal klasskompis till mig gjorde ett reportage om nattlivet för ett par år sedan. Inte om det pulserande nattlivet på krogen, utan en skildring av människor som är i rörelse på natten. Arbetare, hemlösa, nattvandrare. Det var oerhört intressant. För man trotsar ju kroppen när man är vaken på natten, särskilt under vargtimmen mellan klockan 03-05. Då vill kroppen egentligen ta igen sig. En tid då blodets halt av hormonet melatonin som högst, kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker till dygnets lägsta nivåer och ämnesomsättningen går ner. Då går morgongänget upp för att sända radio! Som tur var vänjer man sig!

Gomorron!
/Alexandra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista