Söndag 16 oktober

Har du en skoltrött unge?

10 min

Jag vägrar gå till skolan! Jag hatar skolan! Du kan inte tvinga dit mig. Har du inte hört ditt barn säga det så känner du nog igen dig själv?

Varför är skoltrötta barn så upprörande? Kan det bero på att man känner igen sig själv i sina barn? I så fall vet vi ju att det inte behöver vara hela världen om ett barn är less på skolan under en period, men vad gör man om det aldrig verkar vilja gå över?

Nu är smekmånaden över och sommarlovet alldeles för lång bort. Läxor ska göras och mål ska uppnås. Inte undra på att barnen och ungdomarna blir skoltrötta. Man minns ju själv hur det var. Skolan var inte rolig jämt. Så hur gör man för att peppa och uppmuntra när barnen vägrar gå till skolan?

Föräldracoachens tre bästa tips till dig med skoltrötta barn:
1. Bekräfta ditt barns skoltrötthet och prata om situationen.
2. Undvik att låta krävande och nedlåtande, försök att tillsammans med ditt barn göra situationen begriplig och hanterbar t.ex. "kom ihåg, detta behöver inte pågå i hundra år."
3. Motivation kan ibland "kräva" en belöning. Dels för att bryta en negativ spiral men också för att uppmuntra det som redan fungerar för att det ska fortsätta. Vilken "belöning" det ska vara kan variera oerhört mycket, det viktiga är att barnen känner att det motiverar.