Torsdag 20 oktober

Surfar du på cykeln?

2:46 min

I veckan var jag ute och gick med familjen. En man cyklar förbi utan att hålla i styret. Händerna är upptagna med att bläddra på mobiltelefonens pekskärm.
– Hjälp, ska han inte titta upp snart, undrade vi.

Ett par dagar senare ser jag en annan umeåbo göra samma cirkusnummer. Trampa framåt på cykel medan blicken och händerna är i mobilen.

Europaparlamentet vill nu att det ska bli förbjudet för oss att skicka sms, e-post och att surfa på nätet när vi kör bil. Behövs ett liknande förbud för cyklister? Skulle det hjälpa?

Mobiltelefonerna kommer knappast bli mindre användbara. Går det att hindra oss från att använda dem i trafiken? Tomas Wikberg, trafikpolis är med i P4 Morgon och diskuterar der här. Vi möter också Gunilla Nyström som fått pris av Skellefteå kommun för att hon cyklar till jobbet varje dag. Svarar hon i telefonen när hon cyklar? 

Hos oss kan du också höra vad andra västerbottningar tycker om smarta telefoner i trafiken - vår arbetskamrat Emma Jonsson har pratat med Vilhelminabor om det. Vad tycker du själv?
/Erica

Den här fredagen fick vi också säga grattis till Atti Holst, snowboardåkare i Järnäsklubb, Nordmaling som blivit uttagen till snowboardlandslaget.

Och Shaban Elgale, exil-libyer i Umeå och ordförande i föreningen Hopp för mänskliga rättigheter, berättade om vad nyheten att Kadaffi gripits och dödats.