Fredag 21 oktober

Alldeles iskall i magen

En 2-årig kinesisk flicka som blev påkörd två gånger och lämnad ensam på gatan dog av sina skador. Jag blev alldeles iskall i magen när jag såg övervakningsfilmen där man ser hur folk passerar den lilla flickan där hon ligger på gatan och förblöder. Till slut skrek jag åt skärmen "men hjälp henne då!" Men vad hjälpte det? Flickan låg redan i koma och dog senare av skadorna.

Vad är egentligen värst? Den som kör över eller människorna som går förbi utan att hjälpa henne? Händelsen har väckt starka känslor och lett till en upprörd debatt om bristande moral. Det talas om att materialismen har ersatt moralen.

Det hela fick mig bland annat att tänka på när bussen skenade i Stockholm för en tid sedan då folk tog upp sina mobiltelefoner, men inte för att larma utan för att filma. Är det ett sätt att skydda sig själv från det hemska eller har något hänt med vår moral? Kan jag lita på att folk stannar till enbart för att hjälpa om något av mina barn har skadats?

Med jämna mellanrum ser man ju mms-bilder på bilvrak från olyckor inskickade av läsare i olika lokaltidningar här hemma i Västerbotten. Det kanske finns ett allmänintresse, men frågan är vad den här efterfrågan egentligen gör med oss? Stannar vi till vid en olycksplats för att hjälpa till eller för att filma? Eller kanske både och?

/Alexandra