Torsdag 27 oktober

Vart är brudarna?

Varje vecka får jag flera mail och telefonsamtal från musiker i länet som vill spela i P4 Morgon när vi har livemusik på onsdagarna. Det är ett ruggigt roligt uppdrag, men jag börjar bli rejält bekymrad över att nästan ingen kvinna hör av sig.

Av tio förfrågningar är kanske en från en kvinna. Jag undrar vad det beror på? Har jag annonserat på fel platser? Jag har frågat runt bland folk, slagit på djungeltrumman, använt mig av sociala medier, skickat ut förfrågningar men ändå ekar det tomt på svar från brudarna. Tvärtom är det när det gäller förfrågningar från män. När jag väl får tag i kvinnorna, som jag själv har sökt upp, blir de glada och vill absolut spela.

Någon sa att det kanske handlar om att män i musikbranschen inte har lika höga krav på sig själva, att det inte måste bli perfekt i radion och det är därför majoriteten av musikerna som har hört av sig är män. Själv funderar jag snarare på om det har något att göra med hur det sett ut/fortfarande ser ut i musikbranschen? Att kvinnor inte tror att det är lönt att höra av sig, det är ändå bara män som hörs. Fast det stämmer ju inte riktigt nu, särskilt inte nu när jag sitter med bokningsalmanackan. Jag skulle skämmas ihjäl om det inte blev en jämn fördelning, men det är rätt svårt att få ihop det när ingen kvinna hör av sig.

Tipsa gärna varenda musiker du vet om att jag är på jakt efter musik som görs och spelas av västerbottningar! Säg att jag ger varje tips en ärlig chans!

Du når mig på alexandra.malmqvist-olsson@sverigesradio.se

/Alexandra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".