Har du släkt i källaren?

IT-Johan 3 november - Släktforsningsprogramsproblem

IT-Johan 3 november 2011
18 min

Jan-Åke har problem med släktregistret som han gjort med hjälp av programmet Min släkt. När han skickar det till släkt i Kanada kan de inte öppna det. (Läs mer längre ner).

Och Johan gav den här veckan också goda råd angående mobilt bredband, samt nämnde översvämningarnas i Thailand påverkan på hårddisktillgången framöver. Bristvara kan den bli med höjda priser som följd. 

-> Bengt kommenterade i ett ebrev efter programmet:

För bättre och stabilare mobilt bredband hemma i huset använd en 3G-router.

Jan-Åkes undran:

Jag har under ett antal år arbetat i en släktförening med att ta fram ett släktregister. Till registreringen har vi använt "Min släkt" ett program från Dannbergs data. (kan laddas ner gratis i provversion) Sedan registreringen är gjord kan man åskådliggöra detta genom att göra en mapp som man då kan lägga på ex. en cdskiva.

Resultatet visas då som HTML i webbläsaren. Programmet kan göra detta både i en svensk version och en engelsk. Skillnaden är egentligen bara att titlarna ändras (fru/wife) medan den inmatade texten är den samma, dvs. å, ä, ö följer med. Eftersom vi har stort utbyte med våra emmigrerade släktingar har vi gjort engelska versioner som vi skickat dit men det verkar inte fungera i deras datorer fastän jag testat skivorna innan jag skickat dom i min dator med samma operativsystem (XP) Skivorna är upplagda med en autostart där man kan välja mellan släktregistret och diverse historieberättelser och faktasidor.

Känner du igen problemet? Har du själv råkat på det när du arbetat med just Min släkt? Goda råd tas gärna emot på p4vasterbotten@sverigesradio.se eller direkt i kommentarsfältet här på sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".