Måndag 7 november

En komplicerad relation till maten

En ny förebild i en machovärld där risken är rätt stor att man får en komplicerad relation till maten har trätt fram. I går berättade hockeyspelaren och Västerbottenssonen Jonathan Hedström i DN Sport om sjukdomen som han aldrig blir av med.
"Jag har fått kämpa. Gud vad jag har kämpat."

Jag blev väldigt berörd av att läsaoch har inte riktigt kunnat släppa den. Det är inte varje dag man får läsa om en hockeyspelare som säger att han aldrig kommer att bli helt frisk från sina ätstörningar. Det han gör kommer kanske att rädda andra unga hockeyspelare som har en komplicerad relation till maten och sin egen kropp.

Jonathan Hedström, som i dag spelar i Timrå men som kommer från Boliden, var mitt i karriären när han slutade umgås med sina lagkompisar och andra vänner. I stället stannade han hemma för att kontroll på vad han åt. För lite mat och för mycket träning bröt ner hans kropp så illa att njurarna tog stryk, levervärderna var förhöjda och han fick svampinfektion i magen. Ätstörningarna och senare följdsjukdomarna fortsatte att styra hela hans liv i flera år.
"Den här sjukdomen kommer alltid finnas latent i mig. Det är inget som oroar mig. Jag har lärt mig att känna igen varningstecknen."

Hockeyspelare lever i en prestationsinriktad värld där kroppen är deras verktyg, och det är på gott och ont. Därför behövs det fler berättelser som Jonathan Hedströms för att visa på riskerna, men också visa att man kan bli frisk. Det är inte kört!

Efter det här har jag börjat fundera på hur ungdomsledare inom hockeyvärlden pratar med unga spelar om just det här? För att få svar på det har jag satt dagens producent Micke i arbete! Hör mer i morgon bitti!

/Alexandra

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".