Köttmärkning och ägg, ägg, ägg

1:34 min

Hur många gånger har hon inte varit på en mataffär - och ändå inte sett det som Västerbottens matambassadör Ella Nilsson ser. Det är det lilla i vardagen som gör skillnaden, det helt vanliga som är häftigt att få syn på, tänker Kundvagnen & Kvittots reporter Pia Sjögren i dag.

Ägg ägg ägg, vad ska man göra med dem? - mer än måla på dom med glada barn, som sedan inte vill äta ägg? Och de där små så kallade helgskinkorna, varför är de så små?
Kundvagnen & Kvittot träffar Västerbottens matambassadör och sedan decennier MatMamma, Ella Nilsson.

Och så om märkningen - vad är det som är svenskt och hur svenskt är köttet. Kasslern som vi hittade i kyldisken förut, producerad i Sverige, stod det. Det var alltså förpackningen eller ”nedpetandet av köttbiten i plastförpackningen” som var svenskt. Inte grisen. Ganska ofta står det Svenskt kött, prytt med några blågula streck. Men bara om det är ett blått runt märke med gul text och liten vimpel är köttet helt producerat i Sverige. 

I dag i Kundvagnen & Kvittot om helt vanliga saker i matbutiken som vi kanske inte tänker på till vardags. Varför, till exempel, förtjänar alltid priserna störst skylt?