Trädgårdsmästare Mattias Persson Suorra och reporter Pia Sjögren. Foto: Pia Sjögren

Bättre köp till trädgården

Billig jord lika bra som dyr
4:24 min

Trots kalla vindar och en grådassig värld utanför fönstret går Kundvagnen & Kvittot i dag på handelsträdgård. Här finns en del enkla sätt att göra bättre köp. Mattias Persson Suorra, trädgårdsmästare i Umeå visar vägen. Visste du att den dyraste jorden inte alls är bäst - och att det är skillnad på gödsel och gödsel.

Lite mer jobb ger mycket grönare, skönare växter. Varför ska man lirka jordklumpen ur krukan och kika? Och när man gör det, hur mycket rötter ska det helst synas? Fröerna från i fjol - eller från 2003 - hur är det med dom? Det vankas trädgårdssäsong. Kundvagnen & Kvittot i dag handlar om vad man i sin iver kan tänka extra på för att det ska blomma och grönska?

Vi börjar vid säckarna med jord. Tidigare har det hetat att ju dyrare jord, desto bättre. Men Kundvagnens trädgårdsmästare tipsar idag om nyare undersökningar, som visar att det finns bättre sätt att få det att växa bra - än att köpa dyra jordar. De nya rönen kommer från en forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, berättar Mattias Persson Suorra, trädgårdsmästare:

Hur ska vi gödsla för att växterna ska bli så glada och gröna som möjligt?Kundvagnen & Kvittot laddar trots nästan meterdjup snö och leriga gräsmattor om för trädgårdssäsongen och går på handelsträdgård i Umeå. Här träffar vi bland andra Anna-Greta Lassinanti och Gunilla Hägglund som ivrigt spanar inför trädgårdspyssel:

Dela med dig av våra trädgårdstips till vänner och bekanta. Kundvagen & Kvittot är åter torsdag den 24 maj. Producent Pia Sjögren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".