P4 SJUHÄRAD

Bengts äppeldryck

Vi pratade om vad man kan göra när man får för mycket frukt i trädgården. Bengt Bertilsson delade då med sig av följande recept på äppeldryck.

Sköljer frukten, skala bort eventuella skador/fruktflugan men resten/felfri frukt skärs i bitar och sen körs i matberedaren.
Sörjan/massan vi fått efter 10 l äpple häller vi i en gryta/spann med ca 7 l vatten.
Fruktmassan/sörjan får stå över natten (bör röras om någon gång) och dagen efter silas massan i en bärsil och vi får en fantastisk äppeldryck som vi kokar upp tillsätter socker ( 1 - 2 dl per/l  (För lägre hållbarhet 1 msk citronsyra, 1 tsk askorbinsyra 2 krm natriumbensoat)
Äppeldrycken spädes sen efter vilken styrka vi vill ha.
Äppelmassan lägger vi sen i kompostbehållaren.
Äppeldrycken går utmärkt att frysas i plastflaskor