Filmrecension, premiär 2011-10-21

Smittande paranoia

THRILLER

Steven Soederberghs nya thriller Contagion är ambitiös och myllrande men lyckas inte riktigt knyta ihop alla handlingstrådar. Förmodligen hade den passat bättre som tv-serie. Idéer nog för att fylla en sådan saknar den definitivt inte.

Conatagion påminner både i stil och berättande om Soederberghs eget mästerverk Traffic. Rika lika bra är Conatagion inte, men det är en synnerligen tät, smart och fängslande film om ett utbrott av en ny dödlig virussjukdom.

Tempot är högt uppskruvat och Steven Soederbergh vilar sannerligen inte på hanen. Filmen inleds effektfullt med en svart bild och några hostanden på ljudspåret. Det första dödsoffret skördas redan efter några minuter och situationen eskalerar snabbt.

Det intrikata och välresearchade manuset levererar en fullständigt trovärdig bild av framväxten av en global pandemi och spelet bakom kulisserna kring hur en sådan skulle kunna hanteras. Steven Soederbergh och manusförfattaren Scott Z. Burns attackerar sitt mardrömsscenario från massor av olika vinklar och med en speltid på i sammanhanget blygsamma 106 minuter hinns inte alla trådar följas till sitt slut.

Contagion inleder många intressanta etiska och moraliska diskussioner och funderar kring flera olika samhällsfunktioner roll vid en eventuell pandemi av det här slaget. Tyvärr fullföljs långtifrån alla dessa utan en del blir helt enkelt hängande. Vilket känns som slöseri på bra uppslag.

Conatgion är en bra och fascinerande film (definitivt inget för den som har en hypokondrisk ådra), men förmodligen hade den passat bättre som en tv-serie med, låt oss säga. till exempel 6 timslånga avsnitt. Då hade alla resonemang kunnat fullföljas och de av rollfigurerna som i det här utförandet bara försvinner ur handlingen hade inte behövt göra det. En bra film hade helt enkelt kunnat bli en lysande tv-serie.