Filmrecension, premiär 2011-10-28

Tintin - skamlöst underhållande

ÄVENTYR

Nästan 30 år har det tagit från idéstadie till färdig produkt men nu är Steven Spielbergs film om Tintinfilm här. Och den var sannerligen värd att vänta på. Det är full fart från första bildrutan till den sista.

Tintins äventyr bygger på tre av Hergés klassiska album: Enhörningens hemlighet, Rackham den rödes skatt och Krabban med guldklorna och den följer ramberättelsen i seriealbumen i fråga tämligen väl.

Utöver det bjuder den Tintinälskaren och konnässören på ett myller av snygga referenser och markörer till andra album. Men det är inget måste att kunna sin Tintin för att uppskatta filmen. Berättandet är så flinkt och fartfyllt att det är underhållande för att fånga vem som helst. Fattas bara annat när det är två av den moderna filmens främsta berättare, Steven Spielberg och Peter Jackson, som ligger bakom den.

Faktum är att Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet nog är Steven Spielbergs mest rent skamlöst underhållande film sedan Jakten på den försvunna skatten. Överhuvudtaget har karaktären tintin genomgått en sorts Indiana Jones-ifiering. Något som förmodligen, med tanke på att Tintin som seriegigur aldrig egentligen slagit igenom i USA, är en medveten strategi för att fånga den för intäkterna så viktiga amerikanska publiken.

Om det ska bli någon mer film, som det redan planeras för och som enligt dessa planer Peter Jackson då ska regissera, är det helt avgörande att den amerikanska publiken fångas. Money talks, som bekant. Då spelar det ingen roll att Tintinfantaster som undertecknad verkligen gillar hur den första filmen blev.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".