Filmrecension, premiär 2011-11-04

Fullt ös men inte huvudlöst

ACTIONTHRILLER

Skandinaviens kanske främste kriminalförfattare Jo Nesbö vägrar alltjämt låta de framgångsrika böckerna om antihjälten Harry Hole filmatiseras. Men när det gäller den fristående romanen Huvudjägarna gav han klartecken. Nu är filmatiseringen här.

Huvudjägarna, som säkerligen kommer att dyka upp i en amerikansk version också inom kort, har trots att den bara funnits ute på marknaden en kort tid redan blivit en av norsk films största exportsuccéer någonsin.

Med tanke på att norsk film, liksom svensk, tvingas röra sig med internationellt sett begränsade budgetmässiga resurser ser Huvudjägarna förbluffande påkostad ut. Det är en snygg och rapp film med högt uppskruvat tempo redan från den första bildrutan. I motsats till hur det brukar se ut när svenskar försöker sig på att göra action har dessutom regissören Morten Tyldum lyckats frå actionsekvenserna att kännas både häftiga och rimliga.

Huvudjägarna handlar om Roger Brown, en norsk man som har komplex för sin längd men har kompenserat det med annat. Han lever flott, har en vacker fru och tjänar mycket pengar som framgångsrik så kallad huvudjägare inom rekryteringsbranschen. Men trots ett ekonomiskt lukrativt jobb räcker det till närmelsevis inte för att täcka alla omkostnader han har i sitt utsvävande liv. Det löser han genom att "extraknäcka" som konsttjuv.

När han får nys om att de ska finnas en äkta men okänd Rubens i Oslo ser han möjligheten att trygga sin ekonomiska framtid en gång för alla. Allt går till en början utmärkt, han lyckas stjäla tavlan och saker går enligt planerna. Men sedan vänder lyckan. Det visar sig att han stulit av helt fel person och snart handlar det om ren kamp för livet.

Huvudjägarna är en smart film med en story som överraskar och där de obligatoriska vändningarna faktiskt är överraskande. Det bör dock påpekas att det är en våldsam film och att man sannerligen inte har sparat på krutet när det gäller blod och köttslamsor. Så pass mycket att det på sin plats att varna känsliga tittare.

Det som det går att hänga upp sig på är att det saknas personer att sympatisera med i berättelsen. Hjälten Roger Brown är något av en skitstövel och ingen annan i hans omgivning tycks kamma hem några popularitetspoäng. Här finns så klart viss samhällskritik mot ett hårt konsumtionssamhälle där status och prylhysteri får ersätta andra mer mänskliga värden, men den biten får oftast stå tillbaka till förmån för ren actionunderhållning. Vilket är helt okej, men med en annan balans hade det kunnat bli ännu bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".