Filmrecension, premiär 2011-11-11

Mossigt om livspusslet

KOMEDI

Sarah Jessica Parker kommer förmodligen att för alltid förknippas med Sex And The City. Även om I Don't Know How She Does It egentligen är en helt annan film så kommer den inte att hjälpa till att tvätta bort hennes Carrie Bradshaw-stämpel.

I Don't Know How She Does It handlar om Kate Reddy, en kvinna som har fullt upp med att lösa det så kallade livspusslet. Utåt sett kan hennes liv framstå som det perfekta. Hon har ett välbetalt jobb inom finanssektorn, hon är lyckligt gift och har två små barn.

Det stora problemet är helt enkelt att få tiden att räcka till. Hennes arbete kräver mer och mer tid och när hon lever med konstant dåligt samvete över att inte riktigt hinna med familjen. När hennes man dessutom får ett jobb som han länge velat ha samtidigt som hon får sitt livs största yrkesmässiga chans ställs saker och ting verkligen på sin spets.

I berättelsen finns såklart potential till en intressant diskussion kring det faktum att kvinnor i karriären fortfarande tvingas vara mer högpresterande än manliga kollegor för att märkas och uppskattas och traditionella könsroller inom familjelivets hägn. Problemet är att det potentiellt starka feministiska buskapet inte bara slarvas bort utan ersätts av mossiga och konservativa värderingar.

Även bortsett från att filmen ger en genusmässigt besk eftersmak är den inget vidare. Om man så bara ser den som ren underhållning fallerar det. Det är helt enkelt vare sig roligt eller engagerande. Trots mängder av duktiga skådisar är det hela förbluffande blekt och distanserat.

I Don't Know How She Does It gör det dessutom väldigt lätt för sig och spelar stenhårt på Sarah Jessica Parkers Sex And The City-berömmelse och det är definitivt inte vad hennes karriär behöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".