Filmrecension, premiär 2012-04-04

American Pie: Reunion

KOMEDI

Hela det galna gänget från de första tre American Pie-filmerna återförenas för en klassåterträff. 13 år har gått sedan den första filmen och inget har förändrats. Denna den fjärde filmen i serien leverarar variationer på de skämt som redan lagom till den andra började kännas rejält utslitna.

Det går naturligtvis att ha skilda meningar kring originalfilmen American Pies förtjänster, men att den blev stilbildande går det knappast att argumentera mot. I kölvattnet av den stora succén som den rönte kom en svallvåg av mer eller mindre, företrädelsevis mindre, lyckade upp- och efterföljare.

American Pie: Reunion är beronde på hur man räknar den fjärde eller nionde filmen i serien. Den fjärde med originalmedlemmarna, men den nionde om man räknar med de spin off-filmer som släppts direkt på dvd.

Grundstoryn i den nya filmen är enkel. 13 år efter att de glada och galna vännerna tog examen är det dags för en klassåterträff. De har naturligtvis alla sina mer eller mindre ordnade liv, med sin egna problem att brottas med, men när de sammanstrålar igen är det som att inget hänt. De regredierar snabbt till det pubertala och infantila stadie de var i när vi först lärde känna dem.

Problemet är bara att den charm och den lilla fräschör som den första filmen hade sedan länge är bortblåst. Det handlar mest om en lång, filmen är nära två timmar, transportsträcka av upprepningar av trötta, lättgenomskådade och tröga underlivsorienterade skämt.

Det här är en film enbart för de verkligt inbitna fansen. Andra göre sig icke besvär.