Filmrecension, premiär 2012-04-11

Battleship

ACTION

En film baserad på det klassiska spelet sänka skepp, kan det vara något? Svaret på den frågan är ett rungande nej. Åtminstone om det görs på det här viset. Battleship är ett filmiskt lågvattenmärke av sällan skådat slag.

Efter att ha skördat stora framgångar, ekonomiskt alltså, med filmer om leksaksfigurerna Transformers och G.I Joe så har leksaksjätten Hasbros filmdivision fått blodad tand. Och någon form av hybris.

Nu har man alltså gett sig på att bygga en hel film kring brädspelsversionen av sänka skepp. Dock kryddad med utomjordingar som har en hel del gemensamt med Transformers. Det ska ju gudbevars ändå kunna säljas kringprodukter och leksaker. Det är ju trots allt det som det i slutändan handlar om.

Själva storyn är vek. En urvattnad version av en typ av berättelse som vi sett så många gånger förr och som i ärlightens namn inte var särskilt spännande då. Det handlar om en oregerlig och egoistisk strulputte som tycks oförmögen att få ordning på sitt liv. Men när han får reda på att drömkvinnan i hans liv är dotter till en amiral i den amerikanska flottan hörsammar han sin mer ordentlige brors uppmanning att ta värvning.

Under en stor militärövning i Stilla Havet utanför Hawaii tvingas han snart bekänna färg. Övningen blir snart till blodigt allvar när ett gäng inte särskilt vänligt sinnade utomjordingar attackerar. Gissa hur det går och vem som räddar skivan?

Battleship är en sådan där film där man kan pricka av klichéerna en efter en. Vilket möjligtvis hade kunnat fungera om det hade varit gjort med ens ett uns självdistans. Även om det naturligtvis är dumt att tala i termer av trovärdighet och logik när det gäller testosteronfylld action så finns det gränser på hur mycket man kan tänja på gränserna. Battleship innehåller flera rent löjeväckande scener.

Battleship är som en urvattnad och sämre variant av Pearl Harbour kryddat med Armageddon och Transformers. Så illa är det.