Filmrecension, premiär 2012-05-11

Get The Gringo

ACTIONKOMEDI

Mel Gibson har haft det motigt en tid. Kanske är Get The Gringo en vändpunkt i hans karriär. Under alla omständigheter är det en underhållande och fartfylld actionkomedi som fungerar bättre än de många andra "Tarantino light"-filmer som kommit i mäster Quentins kölvatten.

Det var onekligen ett bra tag sedan Mel Gibson stod på toppen av sin karriär. Eller ens hade något som kändes som en karriär överhuvudtaget. På senare tid har det mest handlat om mer eller mindre förvirrat beteende och politisk grumliga uttalanden när hans namn har nämnts. Kanske kan det dock bli något annorlunda tongångar kring honom nu. Så stor och populär som han var när han var som störst kommer han aldrig att bli igen, men Get The Gringo är en sorts come back som lovar ganska gott.

Get The Gringo är en komisk actionfilm med influenser från såväl Quentin Tarantino som Sam Peckinpah, två regissörer som den amerikanska populärkulturen definitivt inte hade sett likadan ut utan. Tarantino har fått sin välförtjänta credit för det många gånger om, medan Sam Peckinpah i dag är sorgligt bortglömd av den stora massan.

Get The Gringo handlar om en namnlös amerikansk rånare som efter en vildsint biljakt längs den amerikanskmexikanska gränsen kraschar över på den mexikanska sidan. De korrupta mexikanska gränspoliser som är först på platsen lägger beslag på rånbytet i baksätet och placerar rånaren i ett märkligt fängelse.

Det är nästan som en liten stad där fångarna rör sig fritt och får klara sig bäst de kan. Det visar sig dock finnas en tydlig hierarki på området och fängelsets egentliga direktör är en lokal maffiaboss. Amerikanen har inga som helst planer att ge upp tanken på att återfå sina pengar och att ta sig ut från fängelset. Han blir vän med en brådmogen liten pojke som tillsammans med sin mamma bor i fängelset. Pojken blir hans något oväntade partner, men det står snabbt klart för amerikanen att även pojken svävar i fara och att tiden är knapp. Ett ytterligare problem är att de som han har snott pengarna av kan tänka sig att göra vad som helst för att få tillbaka dem.

Det är med andra ord en del handlingstrådar att hålla reda på men det blir aldrig rörigt. Manuset, som är skrivet av Mel Gibson i samarbete med regissören Adrian Grünberg, är välskrivet och stringent hållet. Långfilmsdebuterande Grünbergs regi är dessutom flyhänt och säker och vittnar som sagt om kärlek till herrar Tarantino och Peckinpah. Naturligtvis utan att vara nära att nå upp till deras nivå, men ändå.

Get The Gringo är en underhållande film som bjuder på en Tarantinotypisk blandning av genrer. Det är en välsmakande anrättning med såväl action och spänning som humor och känslosamhet bland ingredienserna. Kryddat med Peckinpahstiliserat våld. Inte alls dumt faktiskt. Även om bilden av mexikanerna är väl karikerad och fördomsfullt stereotyp för att det ska kännas helt okej.