Filmrecension, premiär 2012-05-11

Dark Shadows

SKRÄCKKOMEDI

Johnny Depp är i sitt esse detta hans åttonde samarbete med regissören Tim Burton. Annars är Dark Shadows inte deras finaste stund tillsammans. Det känns som att Tim Burton inte riktigt kunant bestämma sig för vilken typ av film han velat göra.

Dark Shadows bygger på en framgångsrik tv-serie med samma namn som sändes mellan 1966 och 1971. I centrum för handlingen står den drygt 200 år gamla vampyren Barnabas Collins (Johnny Depp). Efter att ha varit levande begravd i över två sekel blir han 1972 av en slump frisläppt.

Det Barnabas vaknar upp till är naturligtvis en helt annan värld än den han känner till. Av det tidigare så mäktiga affärsimperium som han på 1760-talet då filmen tar sin början är arvtagare till återstår nästan inget och det enorma familjeresidenset befolkas av några få, tämligen sorgliga figurer. Familjen Collins lever i skuggan av den förbannelse som en häxa kastat över den. En del i denna förbannelse var att förvandla Barnabas till vampyr.

Det säger sig självt att det blir en rejäl kulturkrock när 1700-talsvampyren Barnabas möter 1970-talet. Men han finner sig ändå ganska snart och tar itu med projektet att upprätta familjens heder - och att besegra häxan som även hon alltjämt lever livet. Det är till och med så att hon numer kontrollerar hela staden som familjen Collins gjorde förr.

Dark Shadows är en på många sätt ganska typisk Tim Burton-film. Den är full av för honom typisk skräckinfluerad och mörk gotisk estetik. Det är bara mer uppsluppet än vad vi kanske är vana vid när det gäller Tim Burton. I grund och botten är det en komedi, men samtidigt känns det som att herr Burton också orienterar sig mot skräck. Visst har det gjorts en del lyckade skräckkomedier genom åren, men kombinationen är inte helt lätt att få rätt och Tim Burton lyckas inte riktigt hitta balansen.

I fallet Dark Shadows hade det nog varit bättre att helt följa komedispåret. Som det är nu är det en en aning splittrad upplevelse. De duktiga skådespelarna med Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green och Helena Bonham-Carter i spetsen ser till att det hela tiden är underhållande. Och scenografin är en ren njutning att skåda.

Sammantaget är Dark Shadows en bra film, men en bra bit ifrån lika bra som Tim Burton varit i sina finaste stunder. Någon ny Edward Scissorhands, Ed Wood eller ens Big Fish är det inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista