Filmrecension, premiär 2012-05-23

Men In Black 3

SCIFIKOMEDI

Tio år efter den misslyckade tvåan är Men In Black-gänget verkligen tillbaka på banan igen. Men In Black 3 är nämligen något så ovanligt som en tredjefilm som är lika bra som ettan.

En av huvudanledningarna till att Men In Black 3 fungerar så bra som den gör är skådespelaren Josh Brolin. Han är ett riktigt vasst nytillskott och imponerar stort i sin roll som den yngre versionen av Tommy Lee Jones rollfigur K. Allra mest imponerande är hur han har jobbat in röstläget och intonationen så att han låter exakt som en yngre Tommy Lee Jones.

Annars är Men In Black 3, precis som den absoluta majoriteten av uppföljare tenderar att vara, egentligen bara en upprepning av och en variation på den första filmen. Men In Black 3 följer det inslagna mönstret till punkt och pricka men överraskar med att vara lika bra som ettan.

Ett stort plus ska dessutom riktas till regissören Barry Sonnenfeld (och till effektmakarna) för att det för en gångs skull känns som att det här finns en tanke bakom användandet av 3D-tekniken. I Men In Black 3 tillför faktiskt 3D:n någonting.

Storyn i filmen är enkel. En sällsynt aggressiv utomjording lyckas rymma från det topphemliga fängelse på månen där han hållits fången av Men In Black-organistationen i 40 år. Boris, som utomjordingen heter, är besatt av att hämnas och har en tydlig idé hur det ska gå till. Via avancerad teknik reser han tillbaka i tiden, närmare bestämt till 1969, för att döda K (Tommy Lee Jones/Josh Brolin), agenten som fångade honom och dessutom skjöt av honom ena armen). På så vis ska han få sin arm tillbaka och ändra historiens gång. J (Will Smith) listar efter en märklig morgon ut vad som är i görningen och reser själv tillbaka i tiden för att leta upp den unge K och tillsammans med honom stoppa Boris och rädda mänskligheten.

Men In Black 3 är precis som ettan underhållande, påhittig och rolig - för stunden, men inget man bär med sig och funderar på långt efter att eftertexterna slutat rulla. En perfekt lättsam film för lata och varma sommardagar med andra ord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".