1 av 2
Miia Anserén. Foto: Tilde Lewin.
2 av 2
Gymnasieeleven Peter Hang gillade Miias föreläsning skarpt. Foto: Tilde Lewin.
SJUHÄRAD DIREKT 29/5 2012

"Det är ett totalt förfall" - Miias berättelse om missbruket

4:18 min

13 år och med en hashcigarett i munnen. Där och då trodde Miia aldrig att hennes liv skulle försvinna i ett 23 års missbruk, men så blev det. Numera är hon ren och resor i landets skolor runt för att berätta.

– Jag rökte min första cigarett när jag var 8 år, jag tog hasch när jag var 13 och amfetamin och LSD när jag var 16 år - det har jag berättat om för ungdomarna här idag.

Orden kommer från Miia som efter ett 23 års missbruk nu ändrat kurs. Nu gör vad hon kan för att få ungdomarna att låta bli att testa, och idag besökte hon ett gymnasium i Borås.

Missbruket ökar igen
Frågan är ständigt aktuell - cannabismissbruket ökar igen bland ungdomar i Borås, liksom konstgjorda kopior av drogen.

Niklas Svärd på polisens ungdomsgrupp i Borås berättar att det som framförallt ökar är syntetiska varianter av Cannabis - så kallad Spice. Det är konstgjorda preparat som sprayats på allt från rosenblad, te, läkemalva eller oregano som man sedan röker för att få en liknande effekt som den av marijuana.

Ylva Hulten på "Seden" i Borås, en mottagning för ungdomar med drogproblem, bekräftar polisens bild. Hon ser en ökad utbredning av cannabis i Borås jämfört med för till exempel 3 år sedan.

Ett sätt att förebygga att ungdomarna hamnar där är föreläsningar likt den Miia Anserén höll i igår om var missbruket tog henne under hennes 23 år som narkoman.

Ett totalt förfall
Med hjälp av bilder visar hon hur en 5 årig flicka förvandlas till en vuxen missbrukare, och vad som händer på vägen.

– Jag berättar om en missbrukares livsöde. Här visar jag en bild på en fotomodell i undre världen, och den visar jag för att jag vill visa att ingen kommer undan - det kvittar hur bra man ser ut. På nästa bild visar jag det totala förfallet, det går på ett ögonblick.

Peter Hang i 2:an på Jensens gymnasium har sett Miias föreläsning.

– Hon bjuder in åskådaren helt in i sin historia, och det blir så tydligt hur destruktivt narkotika är och det är verkligen viktigt att vi ungdomar får ta del av det.

Behöver ni höra det då? Är det någon av er som kommer börja knarka?

– Det är ingen som tänker att man ska börja knarka - det händer bara och blir till en spiral, säger Peter Hang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista