Filmrecension, premiär 2012-06-06

Moonrise Kingdom

KOMEDI

Det mesta är sig likt i Wes Andersons universum. Moonrise Kingdom är lika stilsäker, elegant och underfundigt rolig som hans tidigare filmer. Bara ännu mer melankolisk och ohejdat nostalgisk.

Redan inledningsscenen slår an tonen. Wes Anderson presenterar delar av filmens persongalleri i en på alla sätt vansinnigt snygg scen där kameran flyttar sig från rum till rum i en dockhusliknande interiör. Ja, Moonrise Kingdom är ännu en stiliserad och formmässigt mäterlig Wes Anderson-film. Få, om ens någon, regissörer har samma fantastiska känsla för bildkomposition och att rama in scenerna som han.Scenografin, dekoren, kostymerna och inte minst fotot - allt är oklanderligt utfört och häftigt färgkordinerat.

Även som personinstruktör är Wes Anderson sitt stilsäkra själv. Oavsett om det rör sig om skådespelare som han har jobbat med flera gånger tidigare, som Bill Murray och Jason Schwarzman, eller nya samarbetspartners så får han alla att bete sig som Wes Andersonfigurer ska, eller kanske snarare förväntas göra. Tonen är hela tiden omisskännligt Wes Andersonsk.

Men denna gång finns det något som drar ner helhetsintrycket även för ett hängivet Wes Anderson-fan som undertecknad. Den berättelse han den här gången har gett sig på att berätta är helt enkelt klart svagare än de han tidigare har gett oss. Vilket får till följd att filmen tappar tempo emellanåt och inte engagerar lika mycket som exempelvis The Royal Tenenbaums eller Rushmore. Så det som stilmässigt är något av ett mästerverk dras ner en aning av en något underutvecklad story.

Annars återkommer en hel del av de teman som Wes Anderson brukar behandla i sina filmer. Inte minst bristande och dysfunktionell kommunikation och en känsla av att känna sig utanför.

Moonrise Kingdom utspelas till allra största delen på ett scoutläger på en liten ö utanför den amerikanska östkusten. Året år 1965. En ung pojke rymmer från scoutlägret. Det visar sig att han har stämt träff med en ung flicka och att de två har bestämt sig för att rymma och att för ett tag bosätta sig i vildmarken. Deras spirande och sköra första kärleken-historia hotas dock av de många exentriska männsikiorna i deras omgivningen och en annalkande storm.

Moonrise Kingdom är bland det svagste som Wes Anderson hittils har gjort - men ändå bättre än det mesta som du har kunnat se på bio i år. Det säger en hel del om hans enormt höga lägstanivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista