Filmrecension, premiär 2012-07-25

The Dark Knight Rises

ACTION

Förväntningarna inför The Dark Knight Rises, den avslutande delen i Christopher Nolans ödesmättade Batmantrilogi, har varit enorma och den gör knappast någon besviken. Även om den inte är riktigt lika bra som den mästerliga andra delen.

The Dark Knight Rises är slutpunkten för en i alla avseenden anmärkningsvärd filmprestation. Som trilogi tar Christopher Nolans  Batmanfilmer en självklar plats bredvid de tre första Star Wars-filmerna, Sagan om ringen och Bourne-trilogin som exempel på filmhistoriens allra starkaste. Som serietidningsfilmatiseringar känns det redan nu som att den här Batmantrilogin aldrig kommer att överträffas.

I termer av rent underhållningsvärde är Batman Begins, The Dark Knight och The Dark Knight Rises oklanderliga, men om man går in och detaljstuderar filmerna så framstår ändå The Dark Knight som det verkliga mästerstycket i trilogin. Såväl Batman Begins som The Dark Knight Rises har dock några detaljer att hänga upp sig. Det rör sig förvisso om småsaker, men ändå.

De detaljer som man kan anmärka på när det gäller The Dark Knight Rises är främst att tempot i den första timmen har en tendens att sacka lite ibland och att den huvudsakliga skurken Bane är en tråkigare sådan än vad Jokern var i The Dark Night. Dessutom finns det denna gång några små logiska luckor i berättelsen, men i det stora hela rör det sig som sagt om smådetaljer.

I det stora hela är The Dark Knight Rises ännu ett styrkebesked från en av vår tids mest intressanta regissörer. När det gäller att leverera storslagen, snygg och intelligent underhållningsfilm har Christopher Nolan en meritlista som bara överträffas av David Finchers. Betygsfemman är snubblande nära, men The Dark Knight Rises får nöja sig med en synnerligen stark fyra i betyg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista