Filmrecension, premiär 2012-08-01

Madagaskar 3

FAMILJEFILM

Liksom i den fjärde Ice Age-filmen som hade premiär tidigare i somras lyckas gänget bakom den tredje Madagaskarfilmen föra sin berättelse vidare utan alltför mycket upprepningar. Madagaskar 3 levererar bra underhållning för hela familjen.

2012 är onekligen ett uppföljarnas och nystarternas år på bio. Vilket naturligtvis är ett tecken på viss idéfattigdom, men det behöver inte vara något negativt. Madagaskar 3 är ett exempel på det. För trots att det handlar om den tredje filmen i serien så känns det alltjämt som att gänget bakom filmerna har tämligen gott om idéer och infall för att utveckla berättelsen och föra den vidare.

När vi nu gör ett återbesök hos de fyra vännerna lejonet Alex, zebran Marty, flodhästen Gloria och giraffen Melman har de börjat längta hem till det zoo i Central Park i New York som de lämnade i den första filmen. Att ta sig från Madagaskar till New York visar sig dock bli en långt ifrån okomplicerad historia. Den strapatsrika färden hemåt går via Europa där de fyra kompisarna, och några av de helgalna vänner de mött i de tidigare filmerna, ansluter till en luggsliten ambulerande cirkus. I hasorna har de också en oerhört målmedveten och skrupelfri djurskyddsinspektör som vill sätta stopp för hela gängets framfart.

Madagaskar 3 bjuder på fartfylld och harmlös underhållning för hela familjen, varken mer eller mindre. Men det kan å andra sidan vara fullt tillräckligt. Ett stort plus i kanten också för att man den här gången har hittat sätt att utnyttja 3D-tekniken så att den faktiskt fyller en funktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".