Filmrecension, premiär 2012-08-17

Snabba cash 2

ACTION/THRILLER

Snabba cash blev en språngbräda till en internationell karriär för regissören Daniel Espinosa. Återstår att se om Snabba cash 2 gör samma sak för Babak Najafi. Möjligheten finns definitivt för Snabba cash 2 är nästan lika vass som den första filmen.

Egentligen är valet av regissörer det kanske allra mest spännande med den trilogi som filmatiseringarna av Jens Lapidus succéromaner kommer att bli till. Men med facit i form av två av tre filmer på hand så framstår det som rena lyckokastet att ge uppdraget till i tur och ordning Daniel Espinosa, Babak Najafi och Jens Jonsson, tre regissörer som tidigare gjort filmer i helt andra genrer än actionthrillern. Nu återstår som sagt att se vad Jens Jonsson, mest känd för Pingpongkingen, kommer att göra med trean, men de två första filmerna är på många sätt sensationellt bra.

Babak Najafis tvåa är förvisso mindre actionorienterad och handlingsmässigt lika dynamisk som Daniel Espinosas etta, men på många sätt ändå minst lika stark. Babak Najafi, som tidigare gjort en av det här millenniets starkaste och bästa filmer i det mästerliga socialrealistiska dramat Sebbe, sätter tonen direkt. I motsats till i den första filmen som trots allt innehåller åtminstone strimmor av ljus och någon form av social klättring innan falluckorna öppnas under huvudkaraktärernas fötter, råder det i Snabba cash 2 närmast ett kompakt och närmast totalt mörker. Den tar vid några år efter ettan och fortsätter att korsklippa mellan de fyra huvudkaraktärerna JW:s, Jorges, Mrados och Mahmouds öden, öden som bitvis korsar varandras. Deras försök att ställa det som hände i den första filmen till rätta för dem bara ännu djupare ner i den dystra spiral som deras respektive jakt på de snabba cashen redan har lett in dem i.

Babak Najafis fokus ligger definitivt på det karaktärsutvecklande och dramatiska planet men Snabba cash 2 är definitivt inte befriad från vare sig action, våld eller blod. Men eftersom han är förhållandevis sparsam med det blir chockeffekten av det naturtrogna och realistiska våldet desto starkare när det väl dyker upp.

Snabba cash 2 har några små men irriterande skönhetsfel att anmärka på. Inte minst när det gäller några onödiga och övertydliga återblickar till den första filmen, men Babak Najafi är en så rasande skicklig stämningsbyggare att det egentligen inte spelar så förtvivlat stor roll för helhetsintrycket. Det rör sig som tidigare konstaterat mest om just skönhetsfel. Snabba cash 2 är en med svenska mått mätt imponerande stark actionfilm, nästan lika vass som ettan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".