1 av 2
Hemma hos humorkungen Krister Claesson. Foto: Mikael OLmås
2 av 2
UT PÅ LANDET 6 juli

Home of Swedish pilsner humour

"Jag har gått i rättmätig pension"
22 min

Fem gårdar på vägen mellan Kalv och Fegen bildar "byn" Stäpelsbo. Den stora, röda ladan tillhör familjen Claesson. Det var här den moderna svenska pilsnerhumorn föddes.
– En gång såg min pappa en turist som matade plastankorna i branddammen. Sånt sätter sina spår, säger Krister Claesson, manusförfattare i humorduon Stefan och Krister.

Mikael Olmås söker sig till humorns rötter i södra Svenljunga. Följ med på en rundvandring i barndomshemmet hos en av våra mest älskade lustigkurrar.

– Jag har suttit under köksbordet och lyssnat på historier. Det är sånt man har med sig när man skriver fars, säger Krister Claesson.

Den röda ladan är numera inredd till inspelningsstudio. Där huserar en av sönerna. I boningshusets övervåning skriver andre sonen manus, det som Krister brukade syssla med.

– Jag har lagt av. Jag nådde så långt jag kunde, nu är jag lite vaktmästare i studion och hjälper till med råd och stöd.

Mamma Claesson lever och bor kvar i huset.

– Vi prövade aldrig vitsarna på henne, men dom var aldrig så fräcka som man kan tro, skrattar Krister.

"En vit fläck på kartan"

I utkanten av Torhult, Ulricehamns kommun. Foto: Nicklas Malmberg

Mjäldrunga, Tokhult, Ölsremma. Sommaren 2011 tog P4 Sjuhärad med er Ut på landet första gången. En resa i medieskuggans gränsland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".