Filmrecension, premiär 2012-08-24

Förälskad i Rom

KOMEDI

Med något enstaka undantag så har Woody Allen de senaste åren varit inne i en rejäl formtopp. En formtopp som av allt att döma kröntes av fjolårets charmanta publik- och kritikersuccé Midnatt i Paris. Årets Woody Allen-film Förälskad i Rom är tyvärr hans sämsta sedan misslyckandet Hollywood Ending.

Förutom att han på senare år har svarat för en imponerande fin svit av filmer så fanns det andra saker som talade för att kombinationen Woody Allen och Rom hade alla möjligheter att bli lyckad. Till exempel det faktum att Woody Allen redan tidigare gjort lyckade filmer inspirerade och influerade av italiensk film i allmänhet och Federico Fellini i synnerhet. Fellinis ande svävar över Förälskad i Rom också, inte minst med tanke på att den liksom Fellinis klassiker Det ljuva livet (som ju som bekant också utspelas i den eviga staden) har kändisskap och kändiskult som ett genomgående tema.

Tyvärr så visar sig Woody Allen den här gången från sin mindre inspirerande och spirtuella sida. Skämten är en aning trötta, den satiriska udden inte särskilt vass och berättelserna bara undantagsvis så fyndiga som de han ofta tidigare har skämt bort oss med. Dessutom löper tyvärr den tendens till gubbsjukhet som emellanåt har visat upp sig även i de senaste årens mer lyckade Woody Allen-filmer här fått löpa fullständigt amok.

Det ska dock sägas att Förälskad i Rom inte helt saknar förtjänster. Den bjuder inte minst på många vackra bilder och vyer från den italienska huvudstaden och skådespelandet är som vanligt hos Allen förstklassigt. Dessutom visar herr Allen åtminstone fläckvis upp prov på härlig komisk timing och humoristisk briljans i några av de totalt fyra berättelser som filmen består av. Så summa summarum så är Förälskad i Rom en helt okej film. Det är bara det att man naturligtvis förväntar sig betydligt mer än så av en Woody Allen-film. Förhoppningsvis handlar det bara om en tillfällig formsvacka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".