Filmrecension, premiär 2012-11-23

Argo

THRILLER

Efter att ha inlett sin karriär som regissör med två vassa filmer får Ben Affleck med sin tredje långfilm  in en riktig fullträff. Argo är en rasande skicklig politisk thriller av samma snitt som de många klassiker som Hollywood producerade under genrens storhetstid på 70-talet och som dessutom står sig väl i konkurrensen.

Argo är som det brukar heta baserad på verkliga händelser, i detta fallet gisslandramat på den amerikanska ambassaden i Teheran 1979-80, och det ska  sägas direkt att det finns några saker att hänga upp sig på när det gäller de små friheter kring det verkliga händelseförloppet som manuset tar. Men det är å andra sidan som sagt en film baserad på verkliga händelser och ingen dokumentär. Och om man ser på underhållningsvärdet i den version av de dramatiska händelserna som Ben Affleck berättar finns absolut intet att anmärka på.

Argo handlar om den osannolika räddningsaktion som genomfördes för att få ut de sex personer som lyckades fly från den amerikanska ambassaden och i stället gömma sig på den kanadensiska ut ur det revolutionära Iran. På samma sätt som David Fincher gjorde i sin mästerliga 70-talsthriller Zodiac så ser Ben Affleck till att utvinna maximal spänning ur en berättelse som de flesta redan känner till slutet på. Det är för övrigt inte den enda liknelsen man kan göra mellan Zodiac och Argo. Afflecks minutiösa och detaljerade återskapande av de tidstypiska miljöerna och stämningarna känns nästan lika ambitiösa och lyckade som den erkänt pedantiske Finchers.

Det är möjligt att tiden kommer att utvisa att jag kanske tar i för mycket och att Argo kanske inte riktigt står upp till det toppbetyg jag nu ger den, men just nu kan jag faktiskt inte tänka mig en mer underhållande och svettigt spännande filmupplevelse 2012 än den. Men så tycker jag också att den amerikanska 70-talsfilmen förmodligen är den allra starkaste epoken i filmhistorien. När det kommer en film som denna som så väl lyckas fånga den filmepokens anda så rämnar mitt försvar helt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".