Cykeln - ett allt populärare sätt att ta sig fram. Foto: Robert Henriksson/Scanpix
Måndag 23 juli

Blinda cyklister och cykelförbundets ordförande

6:32 min

Cykel var aktuellt på flera sätt i morse. Vi pratade med Catarina Ahlquist som tillsammans med ett tiotal unga göteborgare är på väg till Uppsala på cykel. De startade i fredags och det är ju en rejäl bit cykling och en särskild utmaning för cyklisterna är att de alla är synskadade. I själva verket är cykelresan en manifestation för att kollektivtrafiken ska bli tillgänglig även för synskadade. När vi pratade med Catarina vid sju-tiden i morse hade de hunnit till Skara och tanken är att de ska vara framme i Uppsala senast den 1 augusti. Lite skavsår här och var har det blivit, men annars flöt cyklingen på fint.

Vi fick också besök av Svenska Cykelförbundets ordförande Jahn Ekman som nu tillsammans med andra intresseorganisationer för cyklister föreslår att Sverige borde försöka få fler att använda cykeln i vardagen, till exempel att cykla till från jobbet, genom att ändra skattereglerna. Man vill även ha bättre cykelvägar och fler cykelparkeringar för att underlätta för oss att kunna cykla mer. Jahn tyckte att man inte behöver göra det för krångligt för sig att cykla och sneglar gärna på Köpenhamn där väldigt många cyklar från och till jobbet. Man måste inte ha slimmade träningskläder för att hoppa på cykeln; högklackat och handväska funkar fint, enligt Jahn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista