1 av 2
Klara Hansson äter lindblad. Foto: Anica Stenberg/Sveriges Radio
2 av 2
Klara hade med sig ätbara blad, ogräs, bär och svamp som hon plockat i stan. Foto: Anica Stenberg
Tisdag 24 juli

Stads-sallad

6:56 min

Klara Hansson är med och arrangerar vandringar här i stan där man kan lära sig vilka växter som går att äta, även sånt som vi kanske ser som ogräs. Ta chansen och ut och plocka lindblad och kärleksört! Men skölj väl. Speciellt om du plockar ihop kvällens sallad vid vägkanten.

Klara tipsade om att memorera tre sorter som man kan känna igen och hitta i stan, och sen bygger man på sin bladminnesbank med fler och fler sorter.

Klara hade med sig en påse med gottochblandat av ätbara blad , ogräs, bär och svamp som hon hade plockat i stan.

Uppifrån vänster:

Bär från häggmispel, röksvamp, vildhallon, älggräs (blir god saft), daggkåpeblad + blommor,

humle,

maskrosblad till vänster, kärleksört, nate (eller våtarv) och längst ner lindblad.

Allt är ätbart och gott i sallad, men bladen är överlag godast när de är små och späda. Små röksvampar kan skivas och stekas i smör och ha till exempel på mackan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista