Daniel Ek, Miljöförvaltningen, pratade rötmånad. Foto: Anica Stenberg/Sveriges Radio
Onsdag 25 juli

Nu börjar rötmånaden

7:41 min

Nu har rötmånaden precis börjat, enligt den gamla Bondepraktikan. Man skulle bland annat akta sig för att dricka mjölk men gärna äta sallad, står det i den gamla handboken för lantbrukare.

Vi fick besök imorse av Daniel Ek som är chef på Miljöförvaltningens avdelning för livsmedelskontroll här i Göteborg. Daniel tycker att man inte ska stirra sig blind på rötmånadsdatum, utan istället hålla ett öga på temperaturen. Är det väldigt varmt ute, kolla så kylen är kall nog. Andra tips är att inte använda samma köksredskap för maten när den är rå som när man skär upp den tillagad, speciellt när det gäller kyckling. Grundregeln är att varm mat hållas varm och kall mat kall.

Daniel Ek passade också på att berömma krögare och andra som arbetar med mat i Göteborg, han tycker att de rent allmänt gör ett bra jobb med att servera bra och fräsch mat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista