Hjalmar har ordet:

Hej!!

Jag heter Hjalmar Lindberg är 15 år och går i fina 9b på Kågeskolan.
Under veckorna 47, 48 har jag fått det stora nöjet att under min praktik få vara med Sveriges Radio Västerbotten. Jag ska då hinna med några dar i Skellefteå, ett par dagar i Umeå och hänga med radiosporten på Skellefteå AIK s hemmamatcher!

Jag fick börja i Skellefteå måndagen den 20 november med att följa reportern Åza Meijer.
Vi började dagen med att koppla upp oss med ”Huvudstationen” i Umeå och med SR i Lycksele och fick veta hur dagen skulle bli. Det var ett gäng telefonsamtal som skulle göras. Men när vi började ringa runt så var det väldigt få som ville vara med. Vi sökte då istället kontakt med dagens nyhetschef och fick den information vi behövde göra ett inslag om Tobaksfriduo på E4. 

* * *

Tisdagen den 21 spelade Skellefteå AIK hemma mot Mora IK kvällens Sportextrareporter var Peter Sundkvist. *
Vi klev in i radiosportens hytt och där inne på den lilla bänken stod en liten ”låda” i mina ögon. Men den visade sig var den ”lådan” som användes till att koppla upp sig mot Stockholm. Den såg inte alls ut att vara något märkvärdigt.

(Matchen var bland de sämsta som spelats och slutade så småningom 1-2 efter sd.)

* * *

Torsdagen den 23 gjorde jag dubbla skift:
Efter lunch träffade jag en rejält stressad Åza Meijer som tryckte en matlåda i rask takt innan vi åkte över till Campus för att ta ett par intervjuer om drogvaneundersökningen i Skellefteås skolor. Där även jag som niondeklassare fick uttala mig i nyhetsinslaget.

Efter kaffet satte jag mig för att leka lite med redigeringsprogrammet Sveriges Radio använder.

Efter middagen gjorde jag torsdagens jobb, för det var hockey igen när Skellefteå mötte Frölunda.
Det var Mikael Winterkvist och Johan Krantz dag och de fick referera en mycket bra match. Webbradiogänget står utanför Radiosportens hytt med en dator, ett litet mixerbord och en massa papper. Strax före 19.00 bröt vi slingan och gick in och började mata statistik. Matchen rullade och blev väldigt bra med Skellefteå ögon; den slutade 5-2.

* * *

Lördag:
Hockey igen Skellefteå gästades av Färjestad och förlorade med 1-5. Det var Tjelvar som sände för radiosporten räkning och det gick alldeles utmärkt.
Matchen var FBKs även vad gäller den försening som uppstod i och med att Färjestads klack hade smält smällare och polisen blev tvungen att reda ut problemet.

Detta ledde också till att när den tredjeperioden startade tog de andra matcherna slut. I övrigt fick jag lära mig att det finns väldigt lite tid för livesport på lördagar.

* * *

Söndag den 26 var jag för första gången i Umeå där jag direkt kunde konstatera att det är lite större än i Skellefteå.
Det skulle bli direktsändning i Sportextra Västerbotten. Det var två direktarenor, ett gäng band och tre inhopp av riksradion.

Ett mycket preliminärt schema fans att följa under sändningen men det blev fort ändringar. Men både teknikern och programledaren hade varigt med förr och det löste sig bra vartefter timman gick.

***

Måndag den 27 kom jag till radion i Umeå där det kändes ordentligt rörigt i och med ombyggnationerna. Jag började i alla fall dagen med att se och höra Tjelvars sportsammanfattning och sedan hjälpa honom med sportens planering.

Under eftermiddagen fick jag följa teknikern Björn Nitzler, när ett program för P1 skulle bandas inför onsdagen. En inspelning där jag många gånger fick höra att: ”det är inte så här man gör radio” men en sak är klar och det är att även det går.

* * *

Tisdag den 28 var en mycket ledsam dag dels för att jag upptäckte ett rejält misstag jag hunnit med. Men framförallt att det blev sista dagen i Umeå. Där det jag under sista dagen fick börja med att hänga med i Espresso när Tjelvar läste sin sportkrönika. Jag var sedan kvar i studion, vilket jag upptäckte att jag skulle ha gjort mer. Vid tiotiden följde jag Tjelvar för att förbereda eftermiddagens sportmagasin.

* * *

Onsdagens jobb gjorde jag på isladan när AIK besegrade Djurgården med 3-1. Under matchen lyssnade jag till Mikael Winterkvist och Johan Lundström som snackade sönder tungorna.
Efteråt följde jag Peter Sundkvist på presskonferensen och ner till spelarna. Där jag fick provade att ta en intervju (med Magnus Wernblom) som övning inför torsdagen.

* * *

Torsdag den 31 Spelade Skellefteå AIK hockey igen, en match som HV 71 segrade med 6-1. Men bortsätt från att matchen i Skellefteå ögon gick åt skogen så var det en trevlig sista kväll med Radiosporten.
Tjelvar gjorde också ett svettigt referat i Skellefteås tre mot fem spel, även om tyvärr inte fick skrika: ”MÅÅÅL!”

Efter matchen fick jag göra entré genom att jag gjorde intervjun som gick i fredagens morgonnyheter.  

* * *

Jag tog mig en frivillig bonus dag fredagen den 1 december och besökte Skellefteåredaktionen. Som under veckan har haft att göra med både det en och det andra. Denna fredagen var det Skellefteå som skulle skaffa något åt Espresso, så det gjorde vi. Jag och Åza gick på teater i stadsparken. Efter kaffet klippte vi också till inslaget, en nyhet och skrev påor, avor, prator och tgm
Som avslutning tänkte jag hälsa till Sofia att jag bara stövlade fram till receptionen tog upp min pistol och sa ”få hit nåra pennor” och fick en bunt, så det är nog lugnt.

Jag fick också en order av webbansvarige Per-Gunnar att jag skulle skriva:
”På SR Västerbotten träffade jag den mycket trevlige och snälla programledaren Per-Gunnar Eriksson”.

Med tårar i ögonen ska jag också säja: TACK SR Västerbotten!!!.

Hoppas man får komma tillbaka.