Alpint: Anja blev VM:s drottning - Sex västerbottniska medaljer

VM i Åre 2007 har avslutas och de västerbottniska insatserna har varit mycket goda. Sverige tog sju medaljer totalt, och hela sex gånger var västerbottningar inblandade. Bäst gick det för Tärnabys Anja Pärson som tog hela tre guld och ett brons, och även ett silver i söndagens avslutande lagtävling. Pärson är därmed historisk, ingen annan kvinna har tagit så många medaljer i ett och samma världsmästerskap.

Medaljregnet för Tärnabydottern började förra tisdagen då hon tog guld i Super-G-tävlingen. Tre dagar senare stod hon på guldpallen efter två lyckade kombinationsåk. Förra söndagen tog hon sitt tredje guld när hon vann störtloppstävlingen.

Tisdagens storslalomtävling gick inte lika bra för Pärson. Hon låg på sjunde plats efter det första åket men körde ur i det andra. Då tog Umeå-åkaren Maria Pietilä-Holmner sin chans och tog en fin andraplats.

Sin sista individuella medalj tog Anja på fredagen när hon, trots förkylningskänningar, åkte in som tredje åkare i slalomtävlingen. Pärson var sexton hundradelar efter skrällsegraren Sarka Zahrobska, Tjeckien. Anja hade tolv hundradelars avstånd till ledaren och åkte iväg med full fart i det sista åket för att komma ikapp. En liten miss i den sista branten satte dock stopp för ett osannolikt fjärde guld för Tärnabytjejen. Elva i slalomtävlingen var Umeås Maria Pietilä-Holmner.

Nyblivne världsstjärnan Jens Byggmark, också han från Tärnaby, lyckades inte motsvara förväntningarna. Byggmark åkte ur i både storslalomen och slalomen, men var en av åkarna i Sveriges lag som tog silver i lagtävlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista