Nyhet

Dawit Isaak får yttrandefrihetspris

Den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak får norska Författarföreningens yttrandefrihetspris. Men förbundet vet inte hur de ska få tag på Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan 2001.

– Vi önskar att världen inte ska glömma honom. Att vår del av världen måste fortsätta att se honom, säger norska Författarföreningens ordförande Anne Oterholm till NRK.

Dawit Isaak får 200 000 norska kronor, och priset delas ut den 14 mars. Priset går varje år till en norsk eller utländsk författare som utmärkt sig i arbetet för yttrandefrihet.

Författarföreningen vet dock inte hur de ska komma i kontakt med Isaak. Han har suttit fängslad sedan 2001, då han skrev en kritisk artikel om Eritreas president Isaias Afewerki. Eritrea hamnar i botten av Reportrar utan gränsers rangordning över länders yttrandefrihet.

– Han har varit kritisk till regimen i Eritrea, och det har han fått betala för och sitter fängslad för. Vi vet inte hur det går med honom nu, vi vet inte hur hans hälsotillstånd är. Men vi vet att han har varit ute ur fängelset och inlagd på sjukhus. Vi räknar med att det inte står så bra till med honom, säger Anne Oterholm till NRK.

SR Kulturnytt
kulturnytt@sr.se