Kulturutskottet vill öka trycket och utse särskilt sändebud för Dawit Isaak

En majoritet i riksdagens kulturutskott vill att Sverige ska öka trycket på Eritrea för att få Dawit Isaak frisläppt.
– Vi behöver öka trycket i den tysta diplomatin och utse ett särskilt sändebud för frågan, säger Gunilla C Carlsson (S), som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott till sajten
 "Frilanshandboken".

Samtliga partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna svarar ja på frågan om trycket bör öka.

Så här skriver "Frilanshandboken" vidare:

I dagarna fyller Dawit Isaak 50 år. Mycket talar för att han blir tvungen att fira sin dag instängd i en cell.I slutet av september 2001, när världen var i chock efter attacken mot World Trade Center i New York, grep Eritreas president Isaias Afewerki en lång rad oppositionella. Bland dem fanns den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak.

Sedan dess har han suttit fängslad, utan vare sig rättslig prövning eller kontakt med omvärlden.
Tusentals människor världen över – däribland världskändisar som Desmond Tutu, Bruce Springsteen och Madonna – har tagit ställning för hans sak. FN och EU har riktat kritik mot Eritrea och flera internationella organisationer driver frågan om Dawit Isaaks frisläppande.
Hittills utan framgång.

”Frilanshandboken” har frågat ledamöterna i riksdagens kulturutskott om Sverige bör öka trycket på Eritrea för att få loss Dawit Isaak.

Representanter för samtliga partier utom Moderaterna och Kristdemokraterna – som trots flera påstötningar inte velat delta i vår undersökning – svarar ja på vår fråga.

– Journalister mördas, fängslas eller lever under hot runt om i världen. Såväl Sverige som det internationella samfundet måste arbeta kraftfullt för att öka respekten för det fria ordet och journalisternas arbete. Dawit Isaak och andra fängslade i motsvarande situation måste omedelbart släppas eller få en rättvis rättegång enligt vedertagna internationella rättsnormer. Vår uppfattning är att vi behöver öka trycket i den tysta diplomatin och utse ett särskilt sändebud för frågan, säger Gunilla C Carlsson (s), som är vice ordförande i riksdagens kulturutskott.

Hennes utskotts- och partikollega Anna Wallentheim säger att Dawit Isaak och andra liknande situation ska släppas så fort som möjligt.

– I annat fall bör vi kräva att de får en rättvis rättegång enligt internationella normer. Jag anser att vi måste jobba hårt med att det fria ordet och journalisters arbete för en högre respekt, det är inte okej att journalister idag måste leva med ständiga hot med risk att både fängslas och mördas för sitt arbete.

Kulturutskottets Rossana Dinamarca (V), som bland annat arbetat som reporter på Trollhättans Tidningar innan om blev politiker, säger:

– Det måste nu vidtas kraftfulla åtgärder för att få Dawit Isaak frisläppt. Han sitter fängslad utan rättegång och är den ende svensk som av Amnesty International har utsetts till samvetsfånge och är också den ende EU-medborgare som sitter fängslad för sina åsikters skull.

Liknande uppfattning har hennes utskottskollega Bengt Eliasson (FP):
– Dawit Isaak bör omedelbart friges.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".