Afrah Nasser Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Afrah Nasser fick årets Dawit Isaak-pris

Årets Dawit Isaak-pris tilldelas journalisten Afrah Nasser från Jemen, som numera lever med politisk asyl i Sverige. 

Trots övervakning och hot fortsätter Afrah Nasser kampen för ett demokratiskt Jemen och är med sin blogg en av världens viktigaste röster från Mellanöstern.

Priset delades ut i Göteborg på Dawit Isaaks födelsedag den 27 oktober.    

– Afrah Nasser bor och studerar i Göteborg, säger Åke Lundgren ordförande i Publicistklubbens västra krets. Hon var den enda kvinnliga journalisten på Jemen Observer men fick inte skriva om politik. Under den arabiska våren 2011 började hon blogga och blev snabbt uppmärksammad av världen stora medier.

När reaktionen kom i Jemen befann hon sig i Sverige och kunde inte återvända hem. Hon sökte och fick politisk asyl, men har fortsatt att blogga sedan dess. Eftersom hon har kvar sitt stora nätverk ger hon en bild från Jemen som annars inte skulle nå omvärlden.

Dawit Isak-priset är ett stipendium på 10 000 kronor, och har sedan 2007 delats ut på samma datum varje år, nämligen på Dawit Isaaks födelsedag den 27 oktober.

Priset tilldelas personer eller organisationer som verkar i Dawit Isaaks anda för yttrandefrihet, pressfrihet och demokratiska fri- och rättigheter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".