Ny Eritrea-ambassadör Men Wallström sa inget om Dawit

Kanske kan Per Enarsson - nyutnämnd ambassadör för bland annat Eritrea - lösa upp några av knutarna i de frostiga relationerna mellan Eritrea och Sverige? 

Samtidigt sa hans högste chef - utrikesminister Margot Wallström - inte ett ord om Dawit Isaak i sin utrikesdeklaration i riksdagen häromdagen. I ett mejl till Expressen förklarar hon efteråt att hans fall fortfarande är prioriterat i det praktiska arbetet.

Enligt Reportrar utan gränsers nya pressfrihetsindex ligger Eritrea fortfarande på absolut sista plats efter länder som Nordkorea.

De senaste fem åren har däremot Dawit Isaaks fall tagits upp i utrikesdeklarationen. En markering om att hans öde inte är glömt på UD. 

Att så inte skedde nu förklarar utrikesminister Margot Wallström med att det tyvärr finns många fall där svenska sitter fängslade utomlands utan rättegång, eller på felaktiga grunder. Och att det inte finns utrymme att beskriva alla fall i utrikesdeklarationen.

-Den nya regeringen är starkt engagerad i Dawit Isaaks fall, försäkrar Wallström i mejlsvaret till Expressen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".